Home-Start

Winter

Home-Start

Home-Start biedt ondersteuning, praktische hulp en vriendschap aan ouders met ten minste één kind tot zeven jaar. De ouders geven zelf aan op welke gebieden zij steun wensen; hun vragen staan centraal. Home-Start wil het zelfvertrouwen van ouders vergroten en hun sociale relaties versterken. Home-Start wordt in Nederland in veel gemeenten aangeboden. Daardoor zijn er steeds meer gezinnen die steun krijgen van een Home-Start vrijwilliger. Home-Start is een evidence based programma; dat betekent dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de methode werkt.

Gezinnen ondersteunen

Elk gezin maakt wel eens een periode door waarin het niet zo goed gaat. Meestal lossen de ouders deze problemen zelf op. Maar soms hebben gezinnen meer dan anders behoefte aan een luisterend oor of een helpende hand. Dit zal vaker het geval zijn wanneer gezinnen minder kunnen terugvallen op een sociaal netwerk. Home-Start ondersteunt deze gezinnen. Onze overtuiging is namelijk: wie jonge kinderen wil steunen, moet hun ouders steunen. De gezinnen worden thuis bezocht door vrijwilligers, die zelf ervaring hebben als ouder en met het opvoeden van kinderen. Vanuit gelijkwaardigheid gaan ouders, samen met de vrijwilliger, actief op zoek naar oplossingen. Home-Start gaat uit van de behoeften en vragen van ouders; zij hebben de regie en geven zelf aan wat voor ondersteuning zij willen.

Hoe word ik vrijwilliger?

Heb je ervaring met het opvoeden van kinderen en vind je het leuk om een gezin dat het nodig heeft een steuntje in de rug te bieden met jouw ervaring?

Dan komen we graag met je in contact en bieden we je de Home-Start cursus aan die binnenkort van start gaat in de Bibliotheek, Spekdam 2.Op vijf maandagochtenden (3 en 10 april en 8,15 en 22 mei) bespreken we met elkaar hoe je als Home-Start vrijwilliger een gezin kunt ondersteunen en hoe leuk dat is!

Wil je eerst nog wat meer weten of kun je niet op deze tijden?
Kijk op www.home-start.nl of bel met Heleen Boone 06-83256845 of Marian Loermans 06-45861080

Of mail naar: contact@home-startijsselstein.nl, h.boone@home-startijsselstein.nl of m.loermans@home-startijsselstein.nl. 

Aan de slag

Als vrijwilliger van Home-Start ga je wekelijks naar ‘jouw’ gezin. Vrijwilligers worden in hun werk begeleid en ondersteund door de Home-Start coördinator. Werken als vrijwilliger bij Home-Start verrijkt je leven. Je doet ervaring en kennis op, maakt contact met andere vrijwilligers en natuurlijk met het gezin dat je ondersteunt. Iedereen die bij Home-Start werkt, doet mee aan themabijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten worden ervaringen uitgewisseld en thema’s besproken. Naast het bezoeken van een gezin, kun je op andere manieren actief zijn voor Home-Start; door bijvoorbeeld mee te helpen in de voorlichting of bij een ouderochtend.

Als Home-Start vrijwilliger:

  • heb je ervaring als ouder of opvoeder. Daardoor kun je vanuit je eigen ervaring steun bieden;
  • neem je geen zaken van ouders over, maar laat je het initiatief bij hen. Je blijft als het ware ‘op je handen zitten’;
  • ben je ‘een luisterend oor’: je hebt alle tijd om te luisteren en je bent er voor de ouder;
  • geef je aandacht aan wat wél goed gaat in het gezin;
  • heb je contact met ouders op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen.

 

 

 

Hulp nodig of vragen?